ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİ İÇİN SÖZLEŞME YENİLEME DÖNEMİ REHBERİ

Eğitim öğretim yılının sona ermesiyle birlikte, bazı özel okullarda birkaç ay önce başlayan sözleşme yenileme tartışmaları zirveye ulaştı.

Özel okul patronları ve yönetimleri envai çeşit hukuksuzluk yapıyor, yapmaya çalışıyor.

Burada en çok karşımıza çıkan meseleleri pratik açılardan ele alarak bir uygulama rehberi oluşturmaya çalıştık.

Hak kaybı yaşamamak için bu meselelere dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Daha detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

OKUMAK İSTEDİĞİNİZ BAŞLIĞIN ÜZERİNE TIKLAYIN

“İstifa” Kelimesini Sözlüğünüzden Çıkarın

Sadece özel okullarda değil, çalıştığınız herhangi bir işyerinde, sıra dışı bir durum olmadıkça istifa etmeyin.

İstifa eden işçi normalde ihbar tazminatı ödemek durumunda kalır ve kıdem tazminatı hakkını kaybeder. Ancak özel okullarda istifa, ihbar tazminatı söz konusu olmasa da sözleşmelerde sıklıkla karşımıza gelen “cezai şart” niteliğindeki düzenlemeler öğretmenlerin 2-3 aylık maaş tutarında, bazen daha fazla tazminat ödemesine yol açabilir.

Yine istifa eden öğretmen kıdem tazminatı, istifa tarihinden sonraki döneme ilişkin maaş gibi hakların tümünden mahrum kalacaktır.

“Milli Eğitim İstifası” Diye Farklı Bir Şey Var Mı?

Okullar sözleşmeyi yenilemedikleri durumlarda, aslında sözleşme ilişkisini sona erdiren taraf kendileri olmasına rağmen öğretmenden “İlçe Milli Eğitim istiyor” gibi yalanlarla istifa dilekçesi almaya çalışıyor. Yasalarda kesinlikle böyle bir şey mevcut değil.

Hangi amaçla olursa olsun istifa dilekçesi verirseniz hem tazminat ve yaz maaşı hakkınızı kaybedersiniz hem de okula tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Okul Sözleşmeyi Yenilemezse Ne Yapmalı?

Okul tarafından herkese sözleşme yenileme daveti yapılırken size yapılmadıysa öncelikle bunu yazılı olarak bildirin ve neden sözleşme yenileme davetinin yapılmadığını sorun. İkinci aşamada, siz sözleşme yenileme davetinde bulunabilirsiniz.

Her durumda, okulun sözleşmeyi yenilememesi durumunda buna ilişkin yazılı bir bildirim talep edin.

Okulun herhangi bir yazılı bildirim yapmaması durumunda, yaşananları açıklayan bir bildirimin sizin tarafınızdan okula yapılması işe yarayabilecektir.

Sözleşme yenilenmediği ya da okul tarafından sözleşmenin süresinden önce feshedildiği durumlarda tazminat ve diğer haklarınızın ödenmesi yönünde hukuki süreci takip edebilirsiniz.

Ancak en önemlisi, sözleşmeyi yenilemeyen taraf okul ise sizin sözleşme yenilemeyen taraf olduğunuz anlamına gelebilecek istifa, fesih, karşılıklı fesih, ikale gibi herhangi bir anlaşma ya da metne imza atmayın.

Öğretmen İçin Doğru Fesih Yöntemi: Haklı Fesih

Eğer öğretmen tarafından sözleşme yenilenmeyecekse veya süresi dolmadan sona erdirilecekse, bunun İş Kanunu 24. madde uyarınca “haklı nedenler fesih” şeklinde yapılması doğru olacaktır.

Haklı fesih yapılması durumunda hem varsa sözleşmedeki cezai şart gibi yaptırımlar bertaraf edilir hem de kıdem tazminatına hak kazanılır.

Haklı nedenler neler olabilir? Elden ödenen ücretler, eksik SGK primleri, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ödenmemesi, ek ders ücretlerinin ödenmemesi, resmi tatil günlerinde ücret ödenmeksizin çalıştırma, pandemi döneminde hileli kısa çalışma ya da ücretsiz izin… Okul tarafından öğretmene karşı kanuna aykırı davranış ya da öğretmenin kanuna aykırı davranması yönünde baskılar da fesih sebebi olabilir. Daha pek çok şey sayılabilir elbette, fesih sebeplerinin tespit edilmesi noktasında hukuki destek alabilirsiniz.

Öte yandan emeklilik için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlamak, erkek çalışanlar için askere gitmek, kadın çalışanlar için evlilikten itibaren 1 yıllık süre içerisinde fesih yapmak gibi durumlarda da işçinin tazminat hakkı oluyor ve sözleşmeyi haklı şekilde feshetmiş sayılıyor.

Haklı Fesih Nasıl Yapılmalı?

Haklı fesih için bir şekil şartı yok. Ancak dava sürecinde çalışanın haklı fesih yaptığını ve bu fesih sırasında dayandığı sebepleri ispat etmesi gerekiyor. Bu nedenle haklı fesih ihtarının (bildiriminin) Noter kanalıyla gönderilmesi önem arz ediyor.

Haklı fesih ihtarnamesine, davada dayanılabilecek bütün sebeplerin yazılması gerekiyor zira işçinin fesih sebepleriyle bağlılığı kuralı var. Yani dayandığı fesih sebebini ispat edemez ancak dayanmamış olduğu başka bir sebep tespit edilirse, bu durumda haklı fesih geçerli olmuyor ve hak kaybı yaşanabiliyor.

Ne Zaman Haklı Fesih Yapılmalı?

Haklı fesih hakkı kullanıldığı gün iş sözleşmesi sona ermiş olacaktır. Örneğin okulların kapandığı 14 Haziran günü haklı fesih yapan öğretmen, sözleşme süresi 31 Ağustos’a kadar olduğu için bu sürelerin ücretlerini yani yaz maaşlarını talep edemiyor.

Bu nedenle haklı fesih hakkı sözleşme süresinin bitiminde, mümkünse son hafta kullanılmalı.

Başka bir yerde sözleşme süresinin bitiminden önce işe başlanacaksa, yeni işe başlama tarihinden önce haklı fesih hakkının kullanılmış olması gerekiyor.

Sözleşmesi Yenilenmeyen Öğretmen Yaz Tatilinde Okula Çağrılabilir Mi?

Okulun sözleşmeye yenilemediği ya da öğretmenin haklı sebeple sözleşme yenilemeyeceği durumlarda, sözleşmesi yenilenmeyen öğretmenlerin yaz tatilinde okula çağrılması hukuka aykırıdır.

Aksine davranan okul yönetimleri ve patronları, hem Milli Eğitim Temel Kanunu 50/A maddesindeki yaz tatili hakkını gasp etmiş olur hem de çalışanlara karşı eşit davranma borcunu ve ayrımcılık yapmama yasağını ihlal etmiş olur.

Sözleşmesi Yenilenmeyen Öğretmene Yaz Maaşı Ödenir Mi?

Evet. Eğer öğretmen yaz başında haklı fesih yapmamış ya da okul yaz başında çıkış vermediyse sözleşme süresinin bitimine kadar devam eder. Bu süre boyunca da ücret yani maaş, dönem itibariyle de yaz maaşı ödenmeye devam eder.

Eğer yaz maaşı ödenmezse ya da okul süresinden önce, örneğin Haziran ayında öğretmeni işten çıkarırsa, ilk durumda maaş alacağı olarak ikinci durumda bakiye süre ücreti alacağı olarak yaz maaşları talep edilebilir.

Patronların “Bizde Böyle” ya da “Biz Bu Şekilde Uyguluyoruz” Aymazlığı

Patronların ağzından bu gibi sözleri pek çok konuda duyabilirsiniz. Biz ek ders ücreti ödemeyiz… Biz öğretim yılına hazırlık ödeneği vermiyoruz… Bizde yaz tatilinde çalışma olur… Biz sözleşme yenilemeyenlerden istifa alıyoruz… Bizim kurumumuzda böyle hocam…

Genel olarak patronların “biz” ya da “bizde” kalıbıyla kurdukları cümlelerin yalan dolan olduğunu kabul ederek dinlemekte fayda var.

Uygulamayı belirleyen patronun ya da müdürün paşa keyfi değil, yasalar, yönetmelikler, haklardır.

Okul Sahiplerinin Hukuka Aykırı Girişimlerine Karşı Dikkatli Olunmalı

Okul yönetimleri ve patronları, bir kısmını yukarıda aktardığımız şekillerde hukuka aykırı girişimlerde ve ayak oyunlarında bulunuyor. Bunlara karşı dikkatli olmak önemlidir.

Birinci kriteriniz gerçeğe uygun olmayan herhangi bir şeye onay vermemek olmalı. Örneğin siz istifa etmediyseniz adına ne derlerse desinler istifa dilekçesi yazmanız gerçekle çelişir, bu teklifi reddetmeniz gerekir.

İkinci kriter, teklif edilen ya da yapılmak istenen hususun size zarar verip veremeyeceğini incelemektedir. Bunu fark etmek her zaman kolay değildir. Ancak yine de örneğin “istifa etmiyorsan yazın okula gelirsin” gibi bir önerme, öğretmenin yaz tatili hakkını ihlal eder ve reddedilmelidir.

Nihayet, her olayda özellikli bazı durumlar bulunabilir ve bu konuda avukat desteği almak işinize yarayabilir, ama daha da önemlisi;

SENDİKALI OLAN KAZANIR

Özel sektör okullarında, kurslarında, rehabilitasyon merkezlerinde, vakıf üniversitelerinde vb. yıllardır süregelen kanunsuzluk ve denetimsizlik, okul ve kurum patronlarının buraları adeta kendi çiftliklerine dönüştürmesine yol açmıştı.

Ancak 2021’de kurulan Öğretmen Sendikası (Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası) büyüdükçe ve mücadele ettikçe özel okullardaki ve eğitim kurumlarındaki sömürü düzenine ve kanunsuzluklara karşı bir set örülmeye başlandı. Bu yüzden e-devlet üzerinden kolayca Sendikaya üye olmak ve sonrasında Sendikanın gönüllüsü, destekçisi, örgütçüsü, sözcüsü, mücadele yoldaşı… özel okul patronlarının saldırılarına karşı sizi koruyacak ve haklarınızı kazanmanızı sağlayacak en büyük dayanak olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir